Ανίχνευση διοξειδίου του άνθρακα στην καύση κεριού.

Μέσα στο βάζο τοποθετούμε ένα αναμμένο κερί. Στο καπάκι του βάζου δυο σωλήνες σιλικόνης φέρνουν καθαρό αέρα από μια αντλία ενυδρείου και άλλοι δυο σωλήνες μεταφέρουν τον αέρα που περιέχει τα προιόντα της καύσεως σε ένα δοχείο που περιέχει διάλυμα NaOH με δείκτη φαινολοφθαλείνης. Ο δείκτης χρωματίζει κόκκινο το διάλυμα, αλλά, καθώς περνάει από μέσα αέρας εμπλουτισμένος σε διοξείδιο του άνθρακα, το διάλυμα, πολύ σύντομα, αποχρωματίζεται.

Το εκκρεμές και η φωτοπύλη

Το πείραμα του εκκρεμούς γίνεται απλούστερο, γρηγορότερο και ακριβέστερο, όταν γίνεται με τη βοήθεια μιας φωτοπύλης. Για να διευκολύνουμε το πείραμα, προσθέσαμε ένα καπάκι από γάλα ώστε το νήμα να περνάει μέσα από το καπάκι. Ένας πιαστήρας κρατάει το καπάκι σε σταθερή θέση. Το πλεονέκτημα που έχει αυτό το σύστημα είναι ότι το μήκος του εκκρεμούς αλλάζει εύκολα και χωρίς να μετακινείται το βαρίδι από τη θέση του που είναι ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη της φωτοπύλης. Μετακινώντας το καπάκι πάνω-κάτω, αλλάζει το μήκος.

Μόνο δυο πλήρεις ταλαντώσεις κάνει το εκκρεμές για να προσδιοριστεί η περίοδός του, και προσδιορίζεται με ακρίβεια 0,001 s γιατί συνδέεται σε ένα πολύ ακριβές χρονόμετρο. Έτσι, η μικρή αύξηση της περιόδου σε ταλαντώσεις που έχουν λίγο μεγαλύτερο πλάτος από αυτό των 5 ή 10 μοιρών, που χρησιμοποιούμε συνήθως, μπορεί να γίνει αισθητή.